Kleine historie

Hotel Hertogplein is een klein stadshotel in het centrum van Nijmegen. Het hotel is gevestigd in een stijlvol pand uit begin 1900.

Het Hertogplein stamt uit de periode rond 1880, toen het Hertogplein werd aangelegd op de plaats waar enkele jaren eerder de Hertsteeg- of Hertogpoort was afgebroken. 

 

 

Op het plein staat de Wilhelminaboom, een koninginneboom die werd gepland in 1898, het kroningsjaar van koningin Wilhelmina. 

Architect Derk Semmelink heeft twee werken voor op het plein ontworpen. Zowel het smeedijzeren hek om de boom, als het schoolgebouw voor de eerste Nutsschool van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen zijn van zijn hand. De school is in 1968 afgebroken, maar het hek is nog wel op het Hertogplein te vinden. Wel heeft de oude linde plaats gemaakt voor een andere boom.

 

 

In de zomer van 1936 werd de Waalbrug in gebruik genomen. Ook toen al was in het pand een hotel gevestigd, genoemd naar de koninginneboom op het plein. Luxe kamers met stroomend water...

 

 

Tijdens de tweede wereldoorlog ontkwam het pand ternauwernood aan het bombardement in februari 1944. Aan de binnenstad van Nijmegen werd grote schade toegebracht, en er vielen 800 doden. De Hertogstraat is een van de straten die in september 1944 geheel of gedeeltelijk in vlammen op gingen. Panden aan de overkant van de straat werden geraakt, maar het hotelpand bleef gespaard.

Mei 1945: Nijmeegse vrouwen dansen met geallieerde militairen op het Hertogplein. Rechtsachter het pand van Hotel Hertogplein.

 

 

In 2007 werden onder het plein de restanten van de Hertsteegpoort teruggevonden. Delen van de poort zijn na de restauratie van het plein gereconstrueerd.